Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A madár,mint házikedvenc

2008.03.21

A madár,mint házikedvenc

A madárfalyok között sok van,amely kiváló házikedvenc lehet.Az egyéni elhatározás teljesen személyre szabott.Vannak,akik a papagájok pimasz személyiségét szeretik,mások a díszpintyek csivitelését vagy színeit kedvelik.A papagájok hangutánzó képessége rokonszenves tulajdonság.Amennyiben társaságkedvelő madarat választunk,ne felejtsük,hogy kedvencünknek a ragaszkodásáért sok figyelemre van szükség. Papagájok és kakaduk esetében ez a figyelem azonos azzal,amit egy kutyatartó tanúsít kedvence felé.Ez azért fontos,mert az elhanyagolt madárnál számos viselkedési probléma,pl: öncsonkítás léphet fel. Akiknek nincs elég idejük vagy tudják magukról,hogy nem képesek elég figyelmet fordítani kedvencükre,azok vegyenek olyan madarat, mely nem igényel extrákat.Kép  Vegyük figyelembe,hogy a nagytestű papagájok akár 50 évnél is tovább élhetnek!Akik nem tudnak elég időt szánni rájuk,ne válasszanak társaságkedvelő papagájt. De,akinek nincs elég idelye foglalkozni a madarával és van neki egy,az vegyen neki egy másik madarat az ő  fajából.Igaz,hogy nem lesz olyan nagyon szelíd meg beszédre tanítható,de egy igazi madártartónak ez nem jelnthet problémát.

 

Néhány fontos szabály

Amennyiben madarunkat házikedvencnek szánjuk,akkor fiatal példányt válasszunk.Alkalmanként a kereskedők árulnak idős madarakat,de,ha ezek nem családban nevelkedtek,fennál a lehetőség,hogy nem lesznek olyan jó kis házikedvencek,mint amire vágytunk volna. A papagájok korát a csőruk alapján jól meg lehet határozni.(Ha a szeme fekete,tehát írisze nem fehér vagy sárgás-vöröses-barna,akkor valószínüleg fiatal madárral van dolgunk,de ez azonban nem mindig igaz,ha nem tudjuk pontosan,kérdezzük meg a szakemberek véleményét.) Nagyon sok papagájt és kakadut nevelnek a tenyésztők kézzel.Ennek előnye,hogy a madár gyorsan hozzászokik az ember környezetéhez--->(nem fél az emberektől és nagyon gyorsan megszelidül.)--->hátránya:ezzel beavatkozunk a madár természetes fiókanevelési és szaporodási folyamatába.  Ha papagájainkat tenyésztésre szánjuk,vásároljunk szülők által nevelt fiókákat. Nyilvánvaló,hogy a madár szelídebb lesz, míg a másik madárnak több időre lesz szügsége. Az,hogy ez mennyi időt vesz igénybe,egyedenként változhat. Madaraink megszelídítéséhez nyugodt körülményekre van szügség.

1.:Helyezzük a kalitkát szemmagasságba,így elkerüljük a madarak számára a legrémísztő élményt,mikor fölé hajolunk.

2.:Mindig beszéljünk hozzá,mikor enni és inni adunk neki,vagy kis falatokkal jutalmazzuk.

A jutalmak során a madár önbizalma növekszik és jutalmakat naponta többször is adhatunk neki. Amikor a madár már akar a kezünkből enni-ez lehet pár nap vagy hónap mire ezt megteszi-akkor adjuk neki oda az ételt és próbáljuk megcírólgatni a fejét/mellkasát. Legyünk óvatosak a hirtelen mozdulatokkal! Ha attól félünk,hogy a madár megcsíp,akkor gyorsan visszarántjuk a kezünket,a madár megijed-és kezdhetjük a szelidítést elről. Nem szabad elkeseredni,sőt,nem szabat feladni,mert nem szeretnénk madarunkat szelidítetlenül hagyni.

Tipp a szelidítéshez.

Kedvenc eledelét kínálva rávehetjük a madarat,hogy kezünkön ülve vegye el azt.

1.:kezünket tartsuk az ülórúd közelében.Az ételt a másik kézben,kicsit távolabb. Így a madárnak át kell másznia kezünkre,hogy elvegye a csemegéjéd.

Ha a madár a bizalmába fogadott,nyugodt és talán késséges természetű lesz,gyakran kivehetjük a kalitkájából.---> győződjünk meg róla,hogy az ajtók ablakok stb zárva legyenek. Aztán a szobából száműzzünk minden olyan növényt,mely mérgező. Az ilyenek:mikulásvirág,kontyvirág. Az első próbálkozásoknál ne legyenek olyan házikedvencek,amelyek még nem barátkoztak meg a madárral (kutya,macska...) Visszarakásnál csalogassuk a papagájt étellel,de ha ez nem sikerül,akkor meg kell fogni a madarat,de csak óvatosan.Erre a legjobb módszer,ha leoltjuk a villanyt(,de tudjuk,hogy hol a madár) és letakarjuk valami puha anyaggal és így visszarakjuk.Ez azért jó,mert ezt a kellemetlen élményt nem társítja velünk,tehát még mindig a barátunk marad.

Kép: zebrapinty( fönt), nimfapapagáj (lent)

Kép

By: Martin