Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A zebrapinty tartása- rengeteg képpel

2008.08.23

Ez az eredetileg Ausztráliában élő, 11-12 cm nagyságú, tetszetős külsejű madárka a háziasításnak köszönhetően olyan változatos színekben jelenik meg manapság a szaküzletekben, hogy a tájékozatlan madárkedvelő igencsak meghökken és elcsodálkozik rajta. Ma már a kontyos változat sem ritkaság.

 

Története

 

Hazánkban a hullámospapagáj után a zebrapinty a leggyakrabban tartott szobamadár, ezért a piaci igényeket kielégítendő sokan tenyésztik. A nem kellő gondossággal összeállított tenyészpároknak gyakran kel ki tollhibás, lábhibás, csőrhibás utódja, ami egyértelműen a szakszerűtlen tenyésztés következménye.

Beszerzése

Vásárláskor alaposan nézzük meg a kiválasztott madár küllemét, ne fogadjunk el hiányos tollazatú, nyomorék lábú, keresztcsőrű madarat! Ez a hiba később sem jön rendbe!

Az állat helyének kialakítása

 

A zebrapinty társaságkedvelő, ezért jobb, ha legalább párosával tartjuk, de általában jól összefér más rokon fajokkal is.

Etetés-itatás

A rendkívül igénytelen szobamadár alaptakarmányát muharmagból, fehérkölesből, vöröskölesből és fénymagból álló keverék képezi. Nagyon szívesen fogyasztja a zöldségeket: salátalevelet, tyúkhúrt, spenótlevelet, sárgarépa- és petrezselyemzöldet stb., melyeket mindig kicsit fonnyasztva adagoljuk! Időnként megkínálhatjuk főtt tojással vagy sajttal is, ezeket reszelve szokás adni.Vidám természetű, élénk mozgású, szívesen fürdik.

Szaporítás

 

Nyolc hónapos kora előtt nem tanácsos tenyésztésbe fogni. Költéshez a zárt vagy a félig nyitott odú egyaránt alkalmas. A tojó átlagosan 4-6 tojást tojik, amelyet a szülők felváltva ülnek. 14 nap kotlás után kelnek ki a fiatalok, a szülők szorgalmasan etetik őket a részükre készített lágyeleséggel. Háromhetes korban repülnek ki

Szerző/Forrás: Naphegyi Károly

 


Írta: Titi
Képek: Titi

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Expensive Blood Pressure and Nerve Disease

(Alofteurordeft, 2018.10.12 00:39)

Torsion bras de quelqu'un est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre moelle bat, il pompe le sang par de vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/prix-cialis-pharmacie-suisse/

How To Prevent Prostate Problems And Diseases?

(AlbertTuh, 2018.07.21 16:52)

The prostate gland is a vital a part of a male's the reproductive system. It secretes fluids that aid in the transportation and activation of sperm. The prostate gland can be found just before the rectum, below the bladder and all around the urethra. When there is prostate problem, in most cases really miserable and inconvenient for that patient as his urinary strategy is directly affected.

The common prostate health issues are prostate infection, enlarged prostate and cancer of the prostate.Prostate infection, often known as prostatitis, is easily the most common prostate-related condition in men younger than 55 years. Infections of the prostate gland are classified into four types - acute bacterial prostatitis, chronic bacterial prostatitis, chronic abacterial prostatitis and prosttodynia.

Acute bacterial prostatitis is the least common of forms of prostate infection. It is caused by bacteria found in the large intestines or urinary tract. Patients can experience fever, chills, body aches, back pains and urination problems. This condition is treated by utilizing antibiotics or non-steroid anti-inflammatory drugs (NSAIDs) to relieve the swelling.

Chronic bacterial prostatitis is really a condition of a particular defect inside gland as well as the persistence presence of bacteria inside urinary tract. It can be a result of trauma on the urinary tract or by infections received from other parts with the body. A patient may go through testicular pain, spine pains and urination problems. Although it is uncommon, it may be treated by removal of the prostate defect as well as making use antibiotics and NSAIDs to treat the inflammation.

Non-bacterial prostatitis is the reason approximately 90% of all prostatitis cases; however, researchers have not yet to create the sources of these conditions. Some researchers think that chronic non-bacterial prostatitis occur because of unknown infectious agents while other believe that intensive exercise and high lifting can cause these infections.

Maintaining a Healthy Prostate

To prevent prostate diseases, a suitable meals are important. These are some in the steps you can take to keep your prostate healthy.

1. Drink sufficient water. Proper hydration is necessary for general health and will also also keep your urinary track clean.

2. Some studies advise that several ejaculations per week will help to prevent cancer of the prostate.

3. Eat red meat without excess. It has been shown that consuming a lot more than four meals of beef a week will increase the probability of prostate diseases and cancer.

4. Maintain an effective diet with cereals, vegetable and fruits to make sure sufficient intake of nutrients essential for prostate health.

The most crucial measure to adopt to be sure a wholesome prostate would be to choose regular prostate health screening. If you are forty years and above, you should select prostate examination at least once per year.

Az érdekesség

(Nádasi Tibor Pál , 2014.11.10 16:40)

Anyukámnak meg halt a zebra pintye negyed év után meg halt az hogy lehet mert jól volt tartva ja és fiuvolt??????????:'(

Segitség

(Mergl Annanária, 2017.12.26 15:21)

Sziasztok segitségért fordulok hozzátok
Van 2zebrapintyünk egy fiú egy lány de a fiú mindig veri a lányt elmentem egy álatkereskedőhöz hogy mit tegyek azt javasolta vegyek hozzá még egy lányt na megvettem még egy szép kis lányt melléjük így 3man vanak 1fiú 2lány de most meg őt verik mind2en a kicsinek szinte már nincs tolla a hátán meg a farka alatt mit tehetek hogy ne bántsák egymást ?

Talált zebrapinty

(TT, 2016.12.12 23:26)

Mit lehet tenni talált zebrapinttyel? Ideiglenesen befogadtuk, de egyedül depis lesz. Egy irodaház ajtajában fagyoskodott. Milyen lehetőségek vannak? Nem mertem szabadban hagyni hogy megfagy. Hazatalál?

balogh.dorus@gmail.com

(Beki , 2013.04.25 19:03)

Az a kérdésem lenne hogy a hullámos papagáj rokonjának számít a zebra pintynek? és ha nem attól még megvannak egy nagy kalitkában?

Re: balogh.dorus@gmail.com

(én, 2015.01.17 15:42)

Egy papagájfajnak hogy lehet rokona egy pintyfaj?

Szakdolgozat

(Onigiri, 2013.10.26 16:17)

Sziasztok!
A segítségetekre lenne szükségem a szakdolgozatomhoz amit a díszmadarak tartásáról írok! A témához kapcsolódóan készítettem egy kérdőívet amit szeretném, ha minél több díszmadártartó kitöltene, hogy pontosabb képet kaphassak a magyarországi helyzetről.
A kérdőív az alábbi linken érhető el:
https://docs.google.com/forms/d/1OtbfL28hYOkOgdcTmsh-1uXIscfqAd3VVxtVLt7W5_Y/viewform
A kitöltőknek a fáradságot ezúton is köszönöm!

balogh.atila960407@freemail.hu

(attila, 2010.11.08 21:25)

szerintem az már nem fog szaporodni mert tul öreg
legjobb ha veszel egy uj pár zebrapintyet ha azt akarod hogy még leggyen szaporulat

tul az operenciás tengeren

(petra, 2010.11.03 15:24)

Mit tehetek ha a hím zebrapintyemnek akár hány párja volt ,sose lett fiókája !
Minden nőstény elpusztult mellette ,de már vagy úgy 6-7 éves

demecser arany jános út 86

(Balogh Attila, 2010.07.13 21:03)

én most kezdetem a díszmadarak tenyésztéséhez és már elég sok tapasztalatom is van.
de én föleg papagájkal foglalkozom,de most probálom be szerezni a legjobb helyekről a pinty tenyészetem is:D

A zebrapintyek

(György Emese, 2010.02.03 21:30)

Csak langyos vizet szabad adni nekik és nyáron lehet egy kicsit hidegebbet.Jobb ha teszünk bele egy kis vitamint , amit szivesen fogyasztanak.

végh zoltán

(vgh tamás, 2010.02.03 20:41)

neszójá be

perkáta.

(moker71@citromail.hu, 2009.12.26 16:21)

Három pár zebrapintyem van. A tojásokat lerakják de nem költik ki. A tojások egy idő után eltűnnek. Mi lehet a gond? Mit tudok tenni?
A kanári párral is ugyan ez a baj.

gy.virgacs@freemail.hu

(miri, 2009.12.10 11:04)

Hát Titi nagyon jók a képek!!!

sanyika1215@freemil.hu

(sanyi, 2009.11.10 19:46)

Nagyon szeretem a pintyeket!Csak egy a baj velük állandóan csipognak és már nem akarom őket eladni és el ajándékozni mert márt családtagok!

lusitanofan@citromail.hu

(pintyek, 2009.10.05 11:03)

Kár,hogy saját ötletek,vélemények,esetleg tapasztalatok nincsenek e cikkben.
Üdv:3zebrapinty gazdája

Ajánló

(Zóttán, 2009.08.22 18:01)

Sziasztok!
Jól indul az oldal, szakmai segítséget kaphattok díszmadaras közösségünktől a http://gyorimadaraszok.forumx.hu oldalon.
Üdv:
Zóttán

szolnok megye

(sanyi, 2009.08.21 18:07)

hát nem tejesen minden van le irva ami nekem kelet

tomboross@hotmail.com

(Bortoss Tamás, 2009.07.05 17:17)

Kérdésem, van-e különbség a házi veréb és a mezei veréb között, mindkettő védett?

üdv