Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gould-Amandina

2008.08.23

Kép Kép 

Kép

Gould-Amandina

 

Elterjedés: Észak-Ausztrália

Méret: Kb. 13-14cm

A nemek megkülönböztetése: A tojó felismerhető kevésbé élénk színű tollazatáről, továbbá a szaporítási időszakban a csőre sötétszürke színű lesz. A fej hátsó részén lévő kék sáv a tojón gyakran hiányzik vagy csak halványan látható.

Társas viselkedés: A Gould-amandina békeszerető, társas madár, mely kedveli más madarak társaságát. Vadonban nagy csapatokban él. A hímek nem harcolnak egymással, még a szaporítási időszakban is harmonikusan élnek egymással. Ezt a madarat csapatban tartsuk, sose párban vagy egyedül!! Ha szaporítani szeretnénk tartsunk több hímet, hogy a tojó maga választhasson partnert.

Megfelelő elhelyezés: A Gould-amandinát legjobb belső vagy külső röpdében tartani. Tartható tenyészkalitkában is, de ez nem ösztönzi mozgásra, ami pedig betegségekhez vezethet. Az ausztráliai pintyek napimádók, erre figyeljünk, ha lakásban tartjuk őket. A nővényeket szeretik, de növényesítés nélkül is tarthatók.

Hőmérsékleti igény: Ezek a mdarak napimádók, de a tenyésztés eredményeképp hozzászoktak a mérsékelt klímához. Napjainkban sok madárbarát tartja őket külső röpdében (télen is), ahol hőszigetelt házuk van. Amennyiben madarunkat kint szeretnénk tartani, olyan tenyésztőtől vásároljunk, aki szintén így tartja őket. E madaraknak a 15-25°C közötti hőmérséklet az ideális.

Táplálék:  Alaptáplálékuk a trópusi madaraknak előállított magkeverék legyen, amely különböző kölesféléket is tartalmaz. Időnként adjunk nekik apró rovarokat, kis mennyiségű tojásos eleséget, gyommagokat, friss gyomokat, (tyúkhúrt) és olasz kölest.

Aktivitás: A Gould-amandina elég nyugodt madár, amely hamar megbarátkozik gondozójával, ha megfelelő odafigyelést kap.

Szaporodás: Erről a madárról az a hír járja, hogy nehéz tenyészteni, főleg azért, mert a tojó túl korán otthagyja a fészkét. Azok a tenyésztők, akik ennek ellenére utódokat szeretnének madaraiktól, házi bronzpintyre bízzák a keltetést, fiókák felnevelését.Ezzel kiváló eredményeket lehet elérni, de mégis jobb, ha a madarak maguk gondozzák utódaikat. A nem pótszülő által nevelt madarakat persze "természetesen szaporítottnak" hívjuk. A sikeres természetes szaporulat előfeltétele, hogy a tojó maga válasszon párt, így ezzel megnőveltük az esélyét, hogy a tojó jól gondozza majd a kicsiket. A fészkét félig nyitott fészekodúba építi kifőzött, kibogozott kenderkötélből, szénából, kókuszrostból. Normálisan 4-8 tojást rak, melyen körülbelül 14 napig ül. A fiókák háromhetes korukban hagyják el a fészket, de további 6-8 hétig szüleikkel maradnak. Ideális körülmények között a madarak kifejlett tollozata 3-4 hónapos korukra fejlődik ki, de ez tovább is tarthat. A szülők nagyon ragaszkodnak egymáshoz, ezért ne válasszuk szét őket.

By: Martin