Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kardinálispinty

2008.08.23
Kép (hím)

(tojó)Kép

Kardinálispinty

 

Elterjedés: Közép-Amerika északi részétől Kanada déli részéig számos élőhelyen előfordul. Helyenként még a külvárosokban is.

Méret: Kb. 18-20 cm

A nemek megkülönböztetése: A hím világos vörös, a tojó barnás színű, vörös foltokkal.

Társas viselkedés: Általában jól tartható fajtársaival, más madarakkal. Sőt, még a nála kisebb példányokkal is jól kijön.

Megfelelő elhelyezés: Belső röpdében vagy kalitkában nem érzi magát nagyon jól, ezért növényekkel dúsan ültetett, tágas külső röpdébe tegyük.

Hőmérsékleti igény: A kardinálispinty edzett madár. Amennyiben fagymentes éjszakai háza van a telet gond nélkül kint töltheti.

Táplálék: Sajnos még nem kapható kimondottan a kardinálispintyeknek előállított magkeverék; ezt két rész törpepapagáj-eleség és egy rész kanárieleség (vagy fűmagok) összekeverésével pótolhatjuk. Időnként kapjanak zöld eleségeket, gyümölcsöket és rovarokat. A lisztkukacot is kedvelik. Időnként helyezzünk röpdéjükbe-saját kertünkből származó, garantáltan nem vegyszerezett- avart is, melyből kedvükre vadászhatnak rovarokra.

Aktivitás:  A hím nagyon szépen tud énekelni. A faj egyedei a talajon szeretnek tartózkodni, ahol eleség után kutatkodnak. Élénk madarak, amelyek hamar megszelidülnek, és olyannyira elfogadják gazdájukat, hogy az ételt annak kezéből is kicsipegetik.

Szaporodás: Tenyésztés céljából a párt külön röpdébe helyezzük. A fészket a tojó készíti, fűszálakból, gallyakból,növényi rostokból. Általában fészekodúban telepednek le, de megfelelően sűrű növényzet esetén annak rejtekébe telepednek le. Amikor látjuk, hogy a tojó fészekanyagokat gyűjt a volierben, helyezzünk fészekkosarat a fészkelés  elősegításe céljából. A kardinálisfészekben általában 2-4 tojás található. Színük kékeszöld, barna pettyekkel tarkítva. A tojó körülbelül 12 napig ül a tojásokon. A fiókákat mind a két szülő neveli. Amennyiben megfelelő rovartáplálékot biztosítunk számukra a fiókák nagyon gyorsan fejlődnek és 8-9  nap múlva elhagyják a fészket. Öthetes korukik még szüleik etetik őket, és a szezon elején világra jött fiókák tollazata még az első évben kifejlődhet. Egyéves korukban már ivarérettek és szaporíthatók. A jó kondícióban lévő tenyészpár akár több fészekaljat is felnevelhet egy szezon alatt.

By: Martin