Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pirosfülű Pillangópinty

2008.10.25

Kép Pirosfülű Pillangópinty

 

Elterjedés: Afrika

Méret: Kb. 11 cm

A nemek megkülönböztetése: A hím pofatájékát piros folt díszíti, és kék tollazata sokkal csillogóbb, mint a tojóé.

Társas viselkedés. Jól tartható más madarakkal együtt általában. A szaporodási időszakban viszont agresszív lehet velük. Ezt megelőzendő jobb, ha csak egy párt tartunk egy kalitkában/volierben.

Megfelelő elhelyezés: Egyaránt tartható jól megnövényesített külső vagy belső röbdében. A tenyészkalitka e faj számára csak átmeneti szállás lehet.

Hőmérsékleti igény: Nem kényes madár, de az éjszakai házát tartsuk fagymentesen a téli hónapok alatt.

Táplálék: Alaptáplálékuk a trópusi madarak magkeveréke legyen, kiegészítve olasz kölessel és gyommagvakkal. Szeretik a zöld eleséget is. A szaporodási időszakban biztosítsunk nekik állati eredetű fehérjét (tojásos eleséget és szárított rovarféléket). A fiatal madaraknak adjunk élő eleséget pl.: gyümölcslegyeket vagy levéltetveket. Szükségük van madárhomokra.

Aktivitás: Aktív madár, amely állandóan elfoglaltnak tűnik és a röpde egészét használja.Meleg időben szeret fürdeni, e célból a röbde aljára tegyünk egy vízzel telt cseréptálat. A beszennyezett vizet cseréljük ki, hogy a madár ne igyon belőle. A hím énekel, különösen a nászidőben.

Szaporodás: Gyakran építenek szabadon álló fészket az  ágak között. Fészeképítéshez minden anyagot felhasználnak. Általában 4-6 tojásból áll egy fészekalj. Többnyre a tojó kotlik, de néha az apa is. 11-13 nap múlva a fiókák kibújnak a tojásokból. Az első hét folyamán sok élő eleségre (kis pókokra, gyümölcslegyekre, levéltetvekre) van szükségük. Ha nem adunk nekik ilyet, akkor a kondíciójuk gyorsan romlani kezd és elpusztulnak. Mikor már idősebbek kaphatnak gyümölcsöket, csíráztatott magvakat. 17-19 napos korukban kirepülnek a fészekből, de a szülők ( főleg a hím) még 2 hétig kondoskodnak róluk. Öthetes korukban már teljesen önállóak, tehát jobb, ha elválasztjuk őket. Tollazatuk ekkor még drapp, de már hasonlít szüleik színére. A fajra jellemző piros pofafolt csak 5-6 hónapos korukban alakul ki. Ha nyugodt helyen tartjuk és megfelelően etetjük a tenyészpárt, évente akár tobb fészeklajat is fölnevelhetnek.

By: Martin