Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Süvöltő

2008.08.23

Kép Süvöltő

Magyarországon védett, fogságban nem tartható!

Elterjedés: Európától Ázsiáig

Méret: Kb. 14-17 cm

A nemek megkülönböztetése: A hímek melle rozsaszín-pirosas, de a tojó kevésbé színes.

Társas viselkedés:  A süvöltőt inkább párban kell elhelyezni, de több párt is tarthatunk együtt. Általában jól megférnek más madárfajokkal, különösen más vad énekesmadarakkal, mint a csízek és a zöldikék.

Megfelelő elhelyezés: Természetes élőhelyén a süvöltő jobban szereti az erdős, fenyőfákkal benőtt területeket. Ezért a tökéletes elhelyezés számára a tágas, cserjékkel, erdeifenyőkkel benőtt röpde, ami természetes környezetét imitálja.

Hőmérsékleti igény: A süvöltők jól bírják az európai idójárást, ezért egész évben kint tarthatók. Arról viszont gondoskodjunk, hogy szeles és esős időben kellő menedéket találjanak.

Táplálék: A süvöltők túlnyomórészt magevők. Alap eledelük a számukra kifejlesztett magkeverék legyen, amit egészítsünk ki fűmagokkal, gyermekláncfűvel, gyümölcsfákról gyűjtött rügyekkel. A szezonnak megfelelő bogyókat is kedvelik. Szaporítási időszak elött, alatt és után madarainknak szükségük van nagy mennyiségű élő rovarokra és lárváikra. Legyen mindig nekik madárhomok.

Aktivitás:  A süvöltő gyakran tartózkodik a lombok között. Ha helyesen gondozzuk őket, akkor megszelidülnek. A hím csodaszépen énekel. A fiatalok könnyen megtaníthatók rövid dallamok utánzására is.

Szaporodás: Madaraink szaporításához úgynevezett "madárszoba" kialakítására lesz szükségünk. Ennek magassága 2m, hossza 2m, szélessége 1m legyen. A válaszfalak zártak legyenek, így a madarak nem láthatják egymást. A tető szilárd műanyagból készüljön. A tojó tál formájú fészket épít kókuszrostból és fűszálakból. Fészkét puha anyagokból béleli ki. Ez a faj 4-5 tojást rak. Halványkék-halványzöld színűek. 12-14 napos keltetés után a fiókák 1-2 héttel késöbb már kirepülnek. Szükségük van bogarak és lárváikra nagy mennyiségben, ezt biztosítsuk számukra. A sikeres pár akár 2-3 fészekaljat is felnevelhet. A süvöltő egynejű (monogán) életet él.

Segített: Szakál Laci (képek)

By: Martin