Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tengelic

2008.08.23
Kép 

Kép

Tengelic

 

 

Magyarországon védett, fogságban nem tartható!

Elterjedés: Európa, Nyugat- és Közép-Ázsia, Észak-Afrika

Méret: Kb. 12-17cm

A nemek megkülönböztetése: A nemek közti különbséget nem könnyű észrevenni. A hímnek kicsit hosszabb a csőre és a fején lévő piros folt nagyobb, mint a tojóé. A hím pofája és szárnyhajlatja koromfekete, míg a tojóé barnás-szürkés színű.

Társas viselkedés: Ez a madár fajtársaival és más madarakkal jól elfér a röpdében. Ha szeretnénk jó eredményeket elérni szaporítás terén, akkor csak a tenyészpárt tegyük külön ketrecbe, így semmilyen madár sem zavarhatja őket. Ne tartsuk együtt kanárikkal, mert könnyen kereszteződnek.

Megfelelő elhelyezés: A tengelic tágas külső volierben, beltéri röpdében vagy kalitkában egyaránt tartható. Nagyon fontos, hogy férőhelye jól növényesített legyen, hogy a madár nyugalomban érezze magát. Erre a célra az örökzöld tűlevelűek (például a luc- és az erdeifenyő) az ideálisak. Az úgynevezett "madárszoba" (lásd süvöltő) kiváló hely egy pár számára.

Hőmérsékleti igény: Jól alkalmazkodott a hideg klímához, de szélmentes búvóhelyre van szüksége. Ha a röpde szélmentes helyen áll, akkor elég a beültetett örökzöldek által biztosított takarás.

Táplálék: Alaptáplálék legyen: a vad énekesmadaraknak készült magkeverék. Legyen nekik mindig madárhomok. Kedvencük a bogáncsmag,kis rovarok, tojásos eleségek, bogyók, zöld eleségek.

Aktivitás: Mozgékony madár, amely ideje nagy részét a lombok között tölti. A hím nagyon szépen és tisztán énekel.

Szaporodás: Fészküket a röpde magas pontjára, lehetőleg sűrű tűlevelűek közé rakják, de olykor fészekodút is használnak. A világos színű fészekanyagot részesítik előnyben (pl.: gyapjú). A tengelic átlagosan 3-6 tojást rak, melyek világoskék alapon pettyesek. Ezeken a tojó 13-15 napig ül. Már a költés alatt adjunk nekik rovarokat minden fejlődési formában (lárva, báb, imágó). Adhatunk nekik némi zöld eleséget (pitypang,tyúkhúr). A fiókák 2-3 hetes korukban kirepülnek, de még a szülők nevelik őket. A fiatal hímek színei a tojéhoz hasonlítanak eleinte,  felnőttkori tollazatuk késöbb alakul ki. A sikeres pár egy új fészekaljat is felnevelhet.

Segített: Szakál Laci (képek)

By: Martin