Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Házi Veréb

2008.08.24

TojóKép Kép

Házi Veréb

Elterjedés: Az emberi településeket követve az egész földön elterjedt.

Méret: Kb. 15 cm

A nemek megkülönböztetése: A hím feje és háta gesztenyeszínű, fekete torokmintája a mellkasáig tart. A tojó színe fakóbb és a hátán szélesebb vonalak vannak.

Társas viselkedés: A verebek nagyon könnyen tarthatók más madarakkal együtt a szaporíttási időszakon kívül. A költési időszak kezdetével összeférhetetlenek más fajokkal szemben, ezért jobb ilyenkor elkülöníteni őket.

Megfelelő elhelyezés: A házi verebet fedett külső röpdében vagy madárszobában egyaránt lehet tartani. Díszítés céljára ültessünk örökzöld növényeket, pl.: lucfenyőt és tűlevelűeket.

Hőmérsékleti igény:  A házi veréb nehézség nélkül tartható egy külső röpdében, amennyiben az védett helyen áll. A madaraknak szükségük van cserjékre, sok növényre, hogy ott védelmet találjanak maguknak. A lucfenyő vagy bármilyen tűlevelű megfelel erre a célra. A fagymentes éjszakai ház nagy hidegben jó szolgálatot tehet, de átlagos téli időjárás mellett az is elég, ha a röpde védett helyen áll.

Táplálék: A vad énekesmadaraknak készült  magkeverék ideális alaptáplálék, ha azt kiegészítjük némi szárított rovarkeverékkel. Időnlén élő rovarokat is kapjanak, félig érett (gyom-) magvakat és zöld eleséget is. Mindig legyen nekik madárhomok.

Aktivitás:  Általában aktív és kissé nyugtalan madár. Ha nem érzi magát biztonságban, a növényzet rejtekébe bújik. Szeret fürödni, ezért helyezzünk egy vízzel telt cseréptálat a röpde talajára, vagy az e célra kialakított emelvényre. Pár óra múlva vegyük ki a cseréptálat, hogy a madarak ne igyanak a beszennyeződött vízből.

Szaporodás: A házi veréb védett helyre építi fészkét. Ez lehet zárt fészekodú is, de költhet a sűrű cserjék takarásában vagy a tetőcserepek alatt is. A fészek alapanyaga fű, toll, moha és állatszőr egyaránt lehet. Általában 4-6 tojást rak, melyek kékes színűek, sötét pettyekkel. A tojó kb. 13-14 napig ül azokon. A fiókákat mindkét szülő eteti, majd 17-18 napos korukban a fiókák kirepülnek. A jó kondícióban lévő pár akár évente többször is költhet.

By: Martin