Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Álarcos törpepapagáj

2008.08.23

Kép Kép

Kép Kép Álarcos törpepapagáj

 

Elterjedés:  Tanzánia

Méret: Kb. 15-16 cm

A nemek megkülönböztetése:  Nem lehet a tojót meg a hímet külső jel alapján elkülöníteni. Gyakorlott madártenyésztő kitapinthatja a tojó szélesebb medencecsontját. Meg gyakran nagyobb szoktt lenni a hímnél.

Társas viselkedés: Az álarcos törpepapagáj nyugodtan tartható csapadban. Ha párban akarjuk tartani, elhelyezhetők egy méretes kalitkában is. Legyünk óvatosak, ha a párt nem egyszerre szereztük be, mert a magányos madár nehezen fogadja be a "betolakodókat."

Megfelelő elhelyezés Külső vagy belső röpdében tartható vagy (tenyész) kalitkában. Habár kiváló repülők kúszni-mászni is szeretnek, ezért tartsunk magasabb kalitkát. A kalitka vagy a röpde erős anyagogból készüljön. Növények beültetése hiábavaló.

Hőmérsékleti igény: Az álarcos törpepapagájok télen is kint tarthatók, ha fagymentes éjszakai házuk van.

Táplálék: Jó minőségű törpepapagáj-eleséggel táplálhatjuk őket kiegészítve gyümöldarabokkal (kis mennyiségben) és gyommal. Legyen elöttük madárhomok.

Aktivitás: Élénk és aktív madarak, melyek a röpde egészét használják. Szeretnek fürdeni. Hangjuk metsző és hangos.

Szaporodás: Egyéves koruk elött ne vonjuk tenyésztésbe. A fészekodú alapterülete 25x25 cm, magassága 30cm legyen. A fészkét közönséges anyagokból építi. 3-4 tojásán 18-20 napig ül. A kirepülési idő körülbelül 45 nap. Pár hét elteltével a hím agresszív lesz fiókávial szemben, ekkor válasszuk szét őket. Évente több fészekodút is felnevelnek, de a pár érdekében a 2. után vegyük ki a fészekodút. 

By: Martin