Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Aranyhasú ara (ararauna)

2008.07.22

 

Kép Kép Kép Kép

Aranyhasú ara (ararauna)

 

 

Elterjedés: Dél-és Közép-Amerika északi részei.

Méret: Kb. 85cm.

A nemek megkülönböztetése: A hím feje és csőre gyakran nagyobb,de külsőre látható jelek alapján nehéz elkülöníteni a nemeket. Biztos eredményt a madárspecialista által végzett endoszkópikus vizsgálat hozhat.

Társas viselkedés: Társaságkedvelő madár és igen szelíd,ha kicsi kora óta megfelelően nevelték.Általában jól kijön a család összes tagjával.Ne felejtsük el,hogy az arák több törődést igényelnek és tovább élnek,mint egy kutya.Jól gondoljuk végig,mielött megvesszük madarunkat! Ha nem kap megfelelő odafigyelést,tollcsipkedést és más ehhez hasonló viselkedést vesz fel.Ha társas röpdébe akarjuk helyezni,akkor csak más arafajokkal társítsuk.Soha ne helyezzük kisebb madarak mellé! Magányosan,egy kalitkában nem tartható!

Megfelelő elhelyezés: A röpde mérete ennek a madárnak soha nem  elég nagy.Legjobb,ha naponta kiengedjük,hogy nyújtózkodjon. Az átmeneti szállása is akkora legyen,hogy faroktolla ne érje a földet,és a szárnytollait kinyújthassa. Kimondottan az arák számára készített ketrecek nagyon erős rácsozatúak,hogy a madár ne tegyán kárt benne. Ha magunk készítjük a ketrecet törekedjünk arra,hogy az anyaga erős,rozsdamentes acél vagy erős anyagú fa legyen. Élő növény helyett inkább vastag faágakat helyezzünk.

Hőmérsékleti igény: Az aranyhasú ara tartható kint a meleg nyári napokon,de a hőmérséklet csökkenése esetén fűtött éjszakai házra van szüksége.

Táplálék: Speciális, papagájoknak és aráknak készült eleséget adhatunk nekik, amelyeket vitaminokkal és aáványi anyagokkal egészítsünk ki. Adjunk nekik gyümölcsöket,bogyókat,de ne feletkezzünk meg az avokádó rossz hatásáról,mely mérgező az összes papagáj számára! Mindig legyen alattuk madárhomok,mely szépiát,apró kavicsokat és faszenet tartalmaz.

Aktivitás: Az emberi hangot nagyon jól utánozza,de ehhez kicsi kora óta kell nevelni.Kiválóan tud repülni. Kúszik-mászik a röpdében. Meleg,nyári napokon nagyon szeretnek fürdeni.

Szaporodás: Az arák nehezen szaporíthatók. A sikert befolyásolja: mennyire fér el egymással a tenyészpár,táplálás,a nyugalom és a férőhely. A fészekodú körübelül 60 cm átmérőjű és 80 cm magas legyen. Ez lehet kivájt fatörzs vagy régi hordó. Az odút belső térbe helyezzük,hogy óvjuk az időjárás viszontagságaitól. Az aljára helyezzünk némi fűzfaágat vagy korhadt fadarabot,amit a tojó apró darabokra forgácsol szét. 2-4 tojásán mintegy 24-28 napig költ. A fiókákat 2,5-3 hónapos korukig a szülők nevelik.

By: Martin