Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jákó papagáj

2008.07.23

Kép

Kép Kép Jákó papagáj

 

Elterjedés: Afrika , az egyenlítő mentén.

Méret:  35-40 cm.

A nemek megkülönböztetése: Látványos különbség nincs, csak endoszkópikus vizsgálattal lehet kimutatni,hogy mejik a hím /tojó.

Társas viselkedés: A jákó jól kijön fajtársaival ,de agresszív lehet a nála kisebb madarakkal. Ne tartsuk társas röpdében,hanem párban. A jákó jellegzetessége ,hogy a családból kiválasztott valakit ( gyakran nem a gondozóját),akit jobban szeret. Persze nem mindenkivel barátkozik meg...

Megfelelő elhelyezés: A jákó méretes külső röpdében tartható, melyhez fagymentes éjszakai ház tartozik.Legyen neki mászófája. Nagyméretű kalitkában is tartható,amennyiben naponta kivisszük röpdetni. A kalitka rácsai vízszintesek legyenek,hogy tudjon rajtuk mászkálni.

Hőmérsékleti igény: Télen tartsuk fűtött éjszakai házban.

Táplálék: Etethetjük vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított, jó minőségű papagájeleséggel. Naponta kapjon gyümölcsöket és időnként kukoricacsutkákat. Legyen neki fűzfavessző,hogy rágcsáljon belőle és elegendő homok,hogy kedve szerinz fogyaszthasson belőle.

Aktivitás: A jákó az egyik legjobb hangutánzó ,amely nemcsak szavakat, hanem teljes mondatokat/dalrészleteket is képes felidézni. Szinte mindenféle hangot utánoz. Parkettarecsegést, macskanyávogást... Részben ezért köszönheti,hogy az emberek legkedveltebb papagájfaja. Szeret mászkálni. Unalomelkerülés céljából tegyünk neki játékot. A meleg napokon permetezzük le vízzel.

Szaporodás:  Ezt a madarat egyáltalán nem könnyű szaporítani. Legfontosabb feltétel a nyugalom és a csend,de a megfelelő pár kiválasztása is alapvető. Fészekodú lehet egy kivájt fatörzs,melynek  belső átmérője 30-40 cm, magassága 70 cm, bejárata 12 cm legyen. Fészekanyaga legyen fűrészpor. Általában a tojó 3-5 tojást rak. A fiókák 2-3 hónapos korukban kirepülnek a fészekből,de 1 hónapig a szülők nevelik. 4-5 éves korukban érik el az ivarérettségüket. A szaporítási időszak alatt a tenyészpár nagyon agresszív lehet gondozójával szemben.

By: Martin