Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kékhomlokú amazon

2008.07.24
Kép 

Kép

Kékhomlokú amazon

 

 

Elterjedés: Brazília és Argentína.

Méret:  Kb. 37 cm.

A nemek megkülönböztetése: Küllemük alapján lehetetlen megkülönböztetni a nemeket.Kékhomlokú amazonok rendelkeznek több-kevesebb kék vagy sárga színnel,de ez alapján se lehet a hímeket és a tojókat elkülöníteni (bár a tojó feje és csőre gyakran kisebb, mint a hímé.) Biztos eredményt egy endoszkópikus vizsgálat hozhat.

Társas viselkedés: A papagájok társaságkedvelő madarak. Tenyésztési célból érdemes egy tenyészpárt venni vagy egy csapat fiatal madarat együtt tartani. A párok legtöbbször maguktól összeszoknak, majd külön röpdébe helyezhetők. A fiatal kora óta nevelt magányos madár hamar összebarátkozik a gazdájával és kialakul hangutánzó képessége. Gyakran kiválaszt valakit a családból, akihez jobban ragaszkodik.

Megfelelő elhelyezés:  E papagáj csőre nagyon erőteljes, éppen ezért a kalitka, éjszakai ház és a fészek anyagát ehhez kell viszonyítani.Tenyészkalitkájuk mérete minimum 1 méter széles, 4 m hosszú és szintén fedett legyen. Beltéri kalitkában nem igazán tartható, kivéve , ha minden nap kiengedik.  A papagájok egész nap szeretnek tevékenykedni, ezért legyen nekik játékuk.

Hőmérsékleti igény: A kékhomlokú amazon nem túl igényes madár,de ő sem kedveli a nyirkos, hideg levegőt. Ezért fontos,hogy fagymentes, fedett éjszakai háza legyen. A téli hónapokban meleg környezetbe vigyük.

Táplálék: A kékhomlokú amazont jó minőségű papagájeleséggel etessük, kiegészítve gyümölcsökkel (narancs, kiwi, alma, papája) és zöldségekkel (beleértve a répát is). Rendszeresen adjunk neki speciális papagájvitamint és ásványianyag-keveréket.  Zsíros magvakat is szereti (napraforgó mag, mogyoró),de ezt csak mértékkel. Legyen madárhomok vagy faszén. Ügyeljünk a változatos menüre!

Aktivitás: Ezek a madarak szeretnek kúszni-mászni és szinte belső késztetést éreznek  a  rágcsálásra. Tehetünk a röpdébe mászófákat vagy köteleket. Nagyon hangosak szoktak lenni,de jó hangutánzó képességük van. Szeretnek fürdeni.

Szaporodás:  A sikerhez elengedhetetlen a megfelelő tenyészpár. Egy üreges fába vagy nagyméretű fészekodúba szórt nyirkos tőzeg jó alapanyaga a fészeknek. A fészekodú alja kb. 30x30 cm, magasága 50-60 cm, bejárata 10-12 cm átmérőjű legyen. A tojó 2-3 tojást rak nem egyszerre, hanem pár napos eltéréssel. A fiókák 4 hét alatt kelnek ki és 6-8 hets korukban repülnek ki. 4-5 évesen ivarérettek lesznek.

By: Martin