Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nappapagáj

2008.07.23

Kép 

Kép

 

Kép

Nappapagáj

 

Elterjedés: Venezuela, Guyana, Brazília

Méret: Kb. 29-31 cm.

A nemek megkülönböztetése: Általában a hím nagyobb a tojónál,de ez nem mindig használható küllemi bélyeg. Legjobb,ha egy endoszkópikus vizsgálat alá vetjük őket.

Társas viselkedés: Párban tartható. Még nagyobb madarakkal szemben is ellenséges. (Agresszivitása a szaporítási időszakban jellemző a gondozójával szemben.)

Megfelelő elhelyezés: Jó hőszigetelt éjszakai házzal ellátott külső/belső röpdében tartható. Szeret rágcsálni,ebből kifolyólag ne legyen a ketrecben vagy a röpdében élő növény és a ketrec vagy a röpde anyaga erős legyen.

Hőmérsékleti igény: Hőszigetelt éjszakai házra van szükségük. Ha zord tél közeleg vagy szemmel látjuk,hogy rosszul viselik a hideget,akkor fűtsük lakóhelyüket.

Táplálék:  A nagy testű papagájoknak készült magkeverék legyen az alap, kiegészítve tojásos eleséggel (ez a szaporítási időszakban kell igazán.) Kedvelik a gyümölcsöket és a gyomokat. Legyen alattuk madárhomok.

Aktivitás: A nappapapagájok szeretnek rágcsálni. Időnként adjunk nekik fűzfaágakat. Nagyon hangosak szoktak lenni, főleg akkor, amikor idegennel találkoznak. Szeretnek a fészekben aludni; a fészket az éjszakai ház egyik védett pontjára akasszuk. Szeretnek fürdeni.

Szaporodás:  A szaporodási időszak előjele, hogy a tenyészpár a fészekodú átalakításába (szétforgácsolásásba) kezd. A keményfából készült odú ideális méretei a következők: alapterülete 25x25 cm, magassága 50-60 cm. A röpde talajára helyezzünk fűzgaágakat vagy vegyszermentes gyümölcsfa ágait. A szülők a fészekbe viszik, fölaprózzák és ezt aljzatnak használják, majd a tojó 4 tojását ebbe rakja le. A fiókák 25-29 nap alatt bújnak ki és a tojó eteti őket. Kirepülésük 2-2,5 hónapos korukban esedékes.

By: Martin