Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nemes papagáj

2008.07.24
Kép 

Hím és a tojóKép

Kép Nemes papagáj

 

Elterjedés: Új-Guinea,Salamon-szigetek

Méret: Kb. 38-43 cm.

A nemek megkülönböztetése: Csak néhány fajra jellemző, hogy a nemek ennyire eltérnek egymástól. A hím zöld színű, a tojó vörös színű. Ránézésre két külön fajnak nézzük őket.

Társas viselkedés: A többi madártól elkülönítve, párban tartsuk.

Megfelelő elhelyezés:  A röpde kialakításánál vagyük figyelembe,hogy ezek a madarak szeretnek repülni. Ennek hiányában hamar elhíznának. A röpde 5 m hosszú és 1m széles legyen. Papagájbiztos anyagú.

Hőmérsékleti igény: Ezek a madarak edzettek, de fagymentes éjszakai házra van szükségük.

Táplálék: A nagy testű madaraknak készült eleséggel etessük, kiegészítve gyümölcsökkel (csipkebogyó) zöldségekkel. + kukoricacsutkával.

Aktivitás: A nemes papagáj nagyon barátságos és sokat szeret repülni. Hangos, metsző hangja van, de , ha nyugodt helyen tartják, akkor nem rikácsol annyit. Szeret fürdeni. Nagyon intelligens madár, amely a megfelelő gondozást szelídségével hálálja meg.

Szaporodás: A sikeres pár egy életre együtt marad, ezért soha ne válasszuk szét őket. A tojót a hím röpdéjébe kell helyezni, máskülönben problémák léphetnének fel. 3-4 évesen már elég fejlett, hogy tenyésztésbe fogjuk. A röpdébe keményfából vagy fatörzsből készült fészekodút tegyünk, melynek belső átmérője 30 cm, magassága 60 cm. A tojó 1-3 tojását legfeljebb 6 napos eltéréssel rakja le 26-29 nap alatt. Utána a tojó eteti őket, majd 10-12 hetes korukban a hímé ez a feladat.

By: Martin