Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Katalinpapagáj

2008.03.27

 

Kép

Kép KépKatalinpapagáj (alapszíne:zöld)

Katalin-papagáj

 

 

Elterjedés: Közép-és Dél-Amerika.

Méret:kb.16-17 cm.

A nemek megkülönböztetése: Általában a tojó sokkal világosabb színűek,szárnymintáik kevésbé kifejezettek,továbbá kevesebb a fekete szín a farokollaiikon.

Társas viselkedés: a Katalin-papagáj társas és békés madár,amelly más,kisebb testű trópusi madarakkal is jól tartható.Fajtársait is jól viseli és amennyiben tágas helyen tartjuk,a párok nem okoznak gondot egymásnak.

Megfelelő elhelyezés:Külső/belső röpdében(vagy méretes kalitkában)tartható.

Hőmérsékleti igény: A Katalin-papagáj edzett madár,amely fűtés nélkül is könnyen átvészeli a telet.Természetesen jól megépített,nedvesség-,huzat-és fagymentes éjszakai házra van szüksége.

Táplálék:Alaptápláléknak adjunk nagy testű papagájoknak készült magkeveréket,időnként kiegészítve kis gyümölcsödarabokkal és tojásos eleségekkel.

Aktivitás:Békés,lágyan hangicsáló madár.Szeret kúszni,mászni és az emberekkel is jól kijön. Könnyen tanítható.

Szaporodás:Belső/külső röpdében egyaránt szaporítható.A fészekodú alapterülete 20x20 cm,magassága legalább 30 cm legyen.A bejárati nyílás átmérője 6-7 cm.A fészekodúba helyezzünk nedves tőzekmohát és faforgácsot,mert a szülők nem építenek fészket. A tojó 3-6 tojáson 21-23 napik kotlik(ezalatt a hím eteti,így nem kell elhagynia a tojónak a fészkét.)A fiókák négyhetes korukban hagyják el a fészküket a szülők ezalatt is nevelik,gondozzák őket kis aktivitással.A jó tenyészpár,jó kondícióban megint szaporodhat.A faj szaporításának a nagy problémája,hogy túl sok idő tellik a két tojás lerakása közben,tehát a fészekben már a kikelt fiókák vannak,mikor az utolsó még nem kelt ki.

By: Martin