Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Keleti Rozellapapagáj

2008.05.26

 

Kép

Kép

Keleti Rozella

 

Elterjedés:Délkelet-Ausztrália

Méret:kb. 29-33cm

A nemek megkülönböztetése:a nemek közti különbség csupán enyhén kifejezett;a tojó színe gyakran sokkal fakóbb,csőre kisebb,a szeme körüli tollak világosabbak,mint a hímnél.

Társas viselkedés:legjobb párban tartani,de vigyázzunk,mert a hímek még a rácson keresztül is megsebezhetik társaikat.Jobb nem tartani más papagájokkal.Társas röpdében nem túl félénk és a kisebb madarakat nem bántja.

Megfelelő elhelyezés:legalább 2m hosszú és 80cm széles külső röpdében tartsuk.Ha lakásban vannak naponta reptessük.

Hőmérsékleti igény:ellenálló a hideggel szemben,fűtésre még télen sincs szüksége,amennyiben fagymentes éjszakai háza van.

Táplálék:nagytestű madaraknak való eleséggel táplálhatók,kiegészítve némi zöldséggel/gyümölccsel.Mindig legyen nekik madárhomok.

Aktivitás:egyike a legvonzóbb papagájoknak,de ha megijesztik nagyon hangossá válhat.Hangja egyépként sem kellemes.Nyári napokon előszeretettel hűti magát vízzel. Ha lakásban tartjuk, a meleg napok permetezzük le naponta langyos vízzel!  Ha megfelelően gondoskodunk róla,hamar megszelidül.

Szaporodás:1,5 éves párokat szaporítsunk.A megfelelő fészekodú alapterülete 25x25cm,magassága 40cm.A tojó 5 fehér tojásán 19-21 napig költ.4-5 éves korukban a fiókák elhadják a fészket,de 1 hétig még a pár gondoskodik róluk.Tollazatuk teljes kifejlődéséhez 1 év szükséges.

By: Martin