Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rózsafejű törpepapagáj

2008.08.22
Kép Kép 

Kép

Rózsafejű törpepapagáj

 

 

Elterjedés: Délnyugat-Afrika

Méret: Kb. 16-17cm

A nemek megkülönböztetése: Első pillantásra nem észlelhető különbség a nemek közt. Gyakorlott tenyésztő kitapinthatja a tojó szélesebb medencecsontját.

Társas viselkedés: Általában jól kijön fajtársaival, de ritkán előfordulhat némi civakodás. Hasonló méretű papagájokkal együtt tartható. Gyenge vagy kisebb madarakkal ne tartsuk egy röpdében. Akár két azonos nemű madarat is tarthatunk együtt, de soha ne engedjünk új madarat magányosan élőhöz, mert abban a betolakodót (nem a fajtársát) fogja látni. Jobb, ha ideiglenesen egymás mellett külön tartjuk őket, és csak az egymás mellé helyezett kalitkán keresztül szoktatjuk madarainkat egymáshoz.

Megfelelő elhelyezés: Külső/belső röpdében vagy kalitkában tartható. Nem számít, hogy a kalitka milyen alakú, de az fontos, hogy milyen anyagokból készült. A röpdébe elhelyezett növényeket hamar tönkreteszi.

Hőmérsékleti igény: Edzett madár, amely télen sem igényel fűtést, csak egy fagymentes éjszakai házat. Gondoskodjunk alvófészkéről, hogy a hideg napokat itt tölthesse.

Táplálék: A törpepapagájok részére külön magkeverék kapható, melyet gyümölcsdarabokkal, zöldségekkel, bogyókkal és olasz kölessel egészítsünk ki. Szaporítási időszakban kapjanak tojásos eleséget és legyen alattuk madárhomok.

Aktivitás: Ez a kis színes, zömök madár mindig elfoglaltnak tűnik. A kalitkában élő madár mindig "dolgozik" valamin, főleg, ha magányosan él. Állatkereskedésekben kimondottan papagájoknak készült játékot adjunk neki, de ezt erős csőrével hamar tönkreteheti. Hangja éles, olykor fülsüketítő is lehet. Szeret fürdeni, erre adjunk is lehetőséget. Szeret repülni, kúszni. mászni.

Szaporodás: Könnyen szaporítható faj. A párok kiválasztása gondot okozhat, mert a hím és a tojó nagyon hasonlít egymásra. Jobb, ha egyéves kora elött nem fogjuk tenyésztésbe. A fészekodú alapterülete körülbelül 25x25cm legyen. A legtöbb papagájfajtól eltérően kisebb ágakból fészket készít és ebbe rakja a tojó 3-5 tojását. Ezeket 18-20 napik költi. A kirepülés  a kelés után másfél hónappal történik. A nagyon fiatal madarakat könnyel fel lehet ismerni fekete csőrükről. A pár több fészekaljat is felnevelhet.

By: Martin