Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szilvafejű papagáj

2008.04.02

Kép

 

Kép

Kép Szilvafejű Papagáj

 

Elterjedés:India és Srí Lanka

Méret:Kb. 35-36cm

A nemek megkülönböztetése: Hím:sötétvörös fej,fekete szegéllyel. Nőstények:kékesszürke fej,sárga szegéllyel. A kifejlett hímnek piros tolla van a vállán.

Társas viselkedés:A szaporodási időszakon kívül,nagyon békés és barátságos a fajtársaival szemben,így kis csapatban is tartható.Szaporodási időszakban jobb,ha  a párokat elkülönítjük.

Megfelelő elhelyezés:Tartható belső/külső röpdében,vagy nagy ketrecben.

Hőmérsékleti igény:Ez a papagáj edzett madár.De neki is huzat-,fagy és nyirkosságmentes meleg házban kell lennie.

Táplálék:Nagytestű madaraknak készült magkeverék legyen az alap.Kiegészítve változatos zöldséggel és (nem túl sok) gyümölcsdarabokkal.Fehérje eredetű táplálék is legyen pl.:tojás eleség formájában.Fontos: legyen nekik homok is!!

Aktivitás:A szilvafejű papagáj nem szeret a földről enni.Szereti a friss fűzfaágakat 'rágcsálni'. A hímek éneke nagyon dallamos.

Szaporodás:A szaporodási céllal tartott madarakat legjobb belső röpdében elhelyezni.Szaporodási időszak alatt a párok harmóniában élnek,de nem árt rájuk odafigyelni,mert lehet köztük némi agresszió.Fészekodút vagy kivájt fatörzset egyaránt használnak,melynek belső átmérője 25 cm,magassága 40-45 cm,a bejárati lyuk átmérője 7 cm. Nem építenek fészket. A fészekodúban lerakják a 4-5 db tojásukat,melyeken a tojó 22-24 napig ül. A fiókák hathetes korukban hagyják el a fészket,de még a hím eteti őket. Felnőtt tollruhájuk 1,5-2 évesen fejlődik ki. Nagyon fontos: szaporodási időszak alatt a madaraknak csendre,nyugalomra van szügségük,mert magára hagyhatják a fiókákat/tojásokat.

By: Martin