Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sárgatorkú papagáj

2008.08.21

Kép Sárgatorkú papagáj

Elterjedés: Dél-Ausztrália

Méret: Kb. 40-41 cm

A nemek megkülönböztetése: A tojót nem díszíti sárga maszk és piros torokfolt és színe is tompább.

Társas viselkedés: Ez a papagáj nagyon békés, mely megfelelő élettér esetén jól kijön a többi madárral/fajtársaival.

Megfelelő elhelyezés: Mivel szeretnek repülni, röpdéjük minél nagyobb legyen. Kalitkában nem tartható. A röpde hossza minimum 4m hosszú legyen, erős anyagú. Élő növény ültetése felesleges, mert hamar tönkreteszik.

Hőmérsékleti igény: Edzett madár. Ha jól megépített éjszakai háza van, akkor külön fűtést télen sem igényel.

Táplálék: A nagy papagájoknak készült magkeveréket nyugodtan adhatunk nekik, kiegészítve zöldségekkel, gyümölcsdarabokkal, madárhomokkal, tojásos eleségekkel( szaporítási időszak alatt). Szeretik rágcsálni a fűzfavesszőt.

Aktivitás: A sárgatorkú papagáj elég hangos madár, és dallamosan énekel. Némelyikük szeret sokat rágcsálni, de némelyikük nem. Szeretnek fürdeni, A röpde egészét használják. Kíváncsi, békés madarak.

Szaporodás: A sárgatorkú papagáj jobban szereti a természetes fészekrakó helyeket, pl.: egy kivájt fatörzset. Ennek belső átmérője 30cm, magassága 60cm, a nyílás átmérője 9-10cm legyen. A tojó 3-5 tojásán 21 napig ül. A fészket elég agresszíven védi még a gondozójával szemben is. A fiókák 4-5 hetes korukban kirepülnek, de még a szüleik etetik őket. A hímek végleges tollruhája 1 év alatt alakul ki. A szülők a szaporítási időszak alatt elég érzékenyek a zaklatásra, így békés, csendes helyre van szükségük.

By: Martin